Moj pogled na valentinovo

15 February 2018

Vir: https://studiodiy.com/2016/02/01/diy-galentines-day

Pozdravljeni dragi bralci, 
danes sem slučajno naletela na Youtube video z idejami za valentinova darilca. Sicer je bilo valentinovo že pred dvema dnevoma, a sem ob gledanju videa dobila navdih za to objavo. Včasih rada na svojem blogu zapišem tudi kakšno življenjsko objavo, in danes bo takšna ravno ta. Nekje sem slišala zgodbo o tem, kako je nastalo valentinovo, kot ga danes poznamo in slavimo. V antičnem Rimu je cesar Klavdij  II prepovedal poroke, da bi se lahko njegovi vojaki posvetili le vojskovanju, brez da bi jih ljubezen pri tem ovirala. Duhovnik Valentin jih je vseeno poročal na skrivaj, ker je verjel v ljubezen. Klavdij II ga je zaprl, 14. februarja pa je Valentin svoji izvoljenki napisal Zbogom, tvoj Valentin. Te zgodbe nisem poznala, sicer pa tudi čisto zagotovo ne vem ali je resnična, vendar je sama ideja za zgodbo smiselna. Ste vi poznali to zgodbo o valentinovem?

Vsako leto se vsaj dva ali tri tedne pred 14. februarjem police trgovin čisto zapolnijo z izdelki, ki so namenjeni obdarovanju na ta dan. Medvedki, tortice, lizike v obliki srčkov, vrtnice in še mnogo več. Sama sem sicer ekonomistka in čeprav se že 7. leto zapored učim, da je potrošništvo ključ do ekspanzije gospodarstva, me vsako leto zmrazi ob pogledu na kopico parov, ki hitijo v trgovine, se izgubljajo med policami in napenjajo možgane, da bi le našli tisto popolno darilo s katerim bodo izkazali pozornost in ljubezen svoji boljši polovici. V razmerju sem že pet let in čeprav bi si lahko nadela naziv strastna zapravljivka, se na valentinovo umirim. Zakaj? S fantom se imava rada čez celo leto in si izkazujeva pozornost na takšen ali drugačen način. Nekako že od začetka skušava narediti najino valentinovo čim manj skomercializirano. Seveda si izkaževa pozornost, si privoščiva kakšno tortico, pijačo, razvajanje v dvoje v wellnessu, ali kakšno majhno darilce. 

Ne razumem parov, ki na socialnih omrežjih, kot je Instagram objavljajo fotografije s pregrešno dragim nakitom, 100 vrtnicami, pol strani dolgimi napisi pod fotografijami in še kaj bi se našlo. Dekleta, nič ni narobe, če si želite dragih darilc, večerij, razvajanj ali kaj podobnega. Samo ne podpiram tistih, ki mislite, da je ta dan potrebno pisati slavospeve o vaši ljubezni, da vsi vidijo kako močno se imate radi, ker je pač valentinovo.

To je le moje skromno mnenje, seveda pa naj vsako živi po svoje. Sem mnenja, da če smo že "posvojili" ta praznik, ga ne praznujmo s podpiranjem potrošništva. Če se imate radi, se imejte radi vso leto. 

Vir: https://studiodiy.com/2014/01/30/diy-conversation-heart-balloons


Hvala za branje ♡