Nasveti za najboljši advent v Zagrebu

20 December 2018


Pozdravljeni dragi bralci.
Adventni čas ima prav poseben čar in čeprav nisem ljubiteljica zime, jo zaradi prazničnega adventa vsaj za 1 mesec vzljubim. Lahko bi rekla, da je Zagreb moj drugi dom, ker imam tam del svoje družine, zato to čudovito mesto pogostokrat obiščem. Ste vedeli, da je bil lansko leto zagrebški božični sejem že tretjič zapored proglašen za najlepšega v Evropi? Res sem ponosna na naše sosede. Ker božični sejem v Zagrebu obiščem vsako leto, sem se odločila, da bam letos podam kratek vodič, ki vam je lahko v pomoč, če se boste odločili za obisk letošnjega adventa.1) KDAJ SI OGLEDATI ADVENT, ČEZ DAN ALI ZVEČER?

Jaz sem bila v Zagrebu pri družini 3 dni, zato nisem hitela in sem si advent ogledala čez dan in se udeležila tudi večernega dogajanja. Priporočam, da se v Zagreb odpravite zgodaj zjutraj, da boste imeli možnost občutiti čar adventa tako čez dan kot zvečer, saj dogajanje poteka ves čas, do poznih večernih ur. Pri večernem ogledu adventa se odpravite na Zrinjevac, kjer se vsak dan izvajajo različni božični koncerti. Zagreb ne spi, zato je dogajanje vsepovsod, ulice se polne turistov, trgovine so odprte do večera, bari pokajo po šivih, skratka veselo je vsepovsod :) Advent traja od 1.12. 2018 - 6.1.2019. 

Zrinjevac

Najdaljša ulica Ilica v centru mesta


2) KAKO IN KDAJ DO ZAGREBA?

Najbolj priporočam, da se ogledu adventa izognete med vikendi, razen, če nimate druge možnosti, saj je takrat največ turistov. Najboljše je, da se odpravite za vsaj 2 dni, ker je dogajanja res veliko. Če te možnosti nimate in radi popijete kozarček ali dva, potem priporočam, da se do Zagreba odpravite z vlakom s povratkom v večernih urah. Za vse tiste, ki vlaka ne marate in imate raje udobje lastnega avta se morate zavedati, da bo zaradi gneče povečana skrb iskanja parkinga, pa tudi cene parkiranja so lahko dokaj visoke. Za parking so najbolj ugodne parkirne hiše, ki so locirane blizu centra, prav tako pa ne bodo preveč oškodovale vaše denarnice.

3) S TRAMVAJEM PO ZAGREBU ALI PEŠ?

Kakor za koga. Jaz sem se zelo navadila na tramvaje, ki imajo pogoste vozne rede in te hitro pripeljejo na željeno lokacijo. V času adventa je prevoz po Zagrebu zastonj za vse turiste, tako da se lahko vozite z avtobusom ali tramvajem popolnoma brez skrbi. Če ste s časom omejeni potem je bolje, da se prevažate z javnim, mestnim prevozom, kot pa da pešačite. Seveda pa boste veliko več videli, če greste od ene točke do druge peš, v tem je tudi čar odkrivanja čudovitih kotičkov. Tramvaji in avtobusi so v času adventa tudi polni gneče. 

4) KAJ JESTI, STOJNICE ALI RESTAVRACIJE?

Obvezno priporočam, da poskusite vsaj nekaj specialitet na stojnicah. Res je, da pri stojnicah ni možno sedeti, vendar je občutek veliko boljši, če ob grelniku stojiš, poslušaš dobro božično glasbo in ješ okusen hot-dog. Na Zrinjevcu, na Trgu Bana Josipa Jelačiča na Cvjetnom trgu in na Strossu je ogromno stojnic z okusno hrano in pijačo. Jaz sem letos na novo poskusila germknödel polnjen s slivami in oblit z vanilijevo omako ter makom, prav tako pa sem poskusila hot gin, pomfri iz hokaido buče ter churrose. Vse to zelo priporočam. Poleg tega vsakič, ko sem v Zagrebu moram jesti fritule. Vsa hrana in pijača je cenovno dokaj ugodna. Restavracije, ki so blizu centra odsvetujem, ker ni prostih mest, ljudje čakajo še izven restavracij. S fantom sva iskala prosto mizo vsepovsod, a je nikjer nisva našla. 

drsališče - Ledeni park

Fuliranje - stojnica s churrosi 

Drsališče - Ledeni park

Stojnica s sladkarijami na Zrinjevcu

Glavni Trg (Trg bana Jelačića)

5) KJE JE NAJBOLJ ZANIMIVO DOGAJANJE?

Vsako leto se Advent dogaja na večih, številnih lokacijah (klikni tukaj), tako da je težko si ogledati vse v enem dnevu, zato je tukaj moj spisek tistih lokacij, ki si jih je res vredno ogledati. Meni osebno je bilo najbolj všeč prizorišče z nazivom Fuliranje, kjer sem v objektiv ujela čudovit vrtiljak in še marsikaj zanimivega. Za odmik od gneče priporočam luškano kavarno Finjak, ki je sicer malo dlje od mesta, a je tako lepo božično okrašena, da se vsekakor splača it tja na topel napitek. Na Zrinjevcu so poleg stojnic s hrano tudi stojnice z okraski, darilci in podobnimi zadevami.

Moj spisek najljubših (must-see) lokacij:
1) Glavni Trg (Trg bana Jelačića) - tam se sprehaja božiček, kupite lahko spominke, tople napitke na stojnicah
2) Strossmayerov trg (Fuliranje) - vrtiljak, photo booth, stojnice s churrosi in drugo okusno hrano
3) Zrinjevac - koncerti, bele hiške, veliko za pojest, spominki
4) Tomislavov trg (drsališče - Ledeni park)
5) Advent na Strossu + Caffe de Matoš - letos moja najljubša lokacija z malim miljonom stojnic, toplimi grelniki in okusno hrano in pijačo ter vintage ozadja za fotografiranje
6) Filmska čarolija u prolazu Sestara Baković

Slikanje z Božičkom na Trgu bana Jelačića
Strossmayerov trg (Fuliranje)

Strossmayerov trg (Fuliranje)

Stojnica s sladkarijami na Zrinjevcu

Trg Bana Josipa Jelačića

Caffe bar Finjak

Caffe bar Finjak

Caffe bar Finjak 

Filmska čarolija u prolazu Sestara BakovićHvala, da ste prebrali objavo :) Želim vam lepe praznike in upam, da bo za vas ta adventni čas čaroben.