Poletni roadtrip 2019 / Summer roadtrip 2019 (SLO&ENG)

18 September 2019


Nekateri radi potujejo z letalom, drugi imamo raje to, da se vsedeš v svoj avto kot gospod in se odpelješ kamor želiš, saj si pri tem veliko bolj fleksibilen. Z očetom zelo rada potujeva, zato sva se odločila, da letos obiščeva nekaj mest iz držav bivše Jugoslavije. Najin roadtrip je obsegal Hrvaško, Črno goro in Bosno. Upam, da vam bo ta objava všeč in da vas bo navdihnila za kakšen izlet :)

V objavi je predstavljen le moj okviren potovalni vodič ter nasveti za organizacijo roadtripa. V prihodnjih objavah pa boste lahko podrobneje brali vse o posameznih državah in mestih, ki sem jih obiskala, da ne bi bila ta objava predolga.

{english}
Some people like to travel by plane while others prefer to do it by car because it is much more convenient and flexible. My father and I love to travel and this summer we decided to visit some former Yugoslavia countries. We chose Croatia, Montenegro and Bosnia. Hope you will like this post and it will inspire you for a great holiday :)

This post is an overview of my summer road trip along with some tips for organising a holiday with a car. In future posts, you will be able to read more in detail about each of the countries and cities I have visited.

OSNOVNI PODATKI O OBISKANIH DRŽAVAH / BASIC INFORMATION ABOUT THE VISITED COUNTRIES

Pri načrtovanju potovanja je nujno potrebno preučiti osnovne podatke o državah, ki ste se jih odločili obiskati. S tem se izognemo številnim nevšečnostim in se dobro pripravimo na vsako situacijo.

HRVAŠKA (valuta: hrvaška kuna, je članica EU, vstop v državo je državljanom Slovenije omogočen z osebno izkaznico ali potnim listom)

ČRNA GORA (valuta: euro,  ni članica EU, vstop v državo je državljanom Slovenije omogočen z osebno izkaznico ali potnim listom, za vstop z osebnim avtomobilom je potrebna zelena karta)

BOSNA IN HERCEGOVINA (valuta: konvertibilna marka,  ni članica EU, vstop v državo je državljanom Slovenije omogočen z osebno izkaznico ali potnim listom, za vstop z osebnim avtomobilom je potrebna zelena karta)

{english}
When planning your trip, it is essential to study the basic information about the countries you want to visit. By doing that you will avoid many inconveniences. 

CROATIA (currency: Croatian kuna, EU member, you need a valid passport or ID card to enter the country)

MONTENEGRO (currency: euro, non-EU member, you need a valid passport or ID card to enter the country and also a green card if you travel by car)

BOSNIA AND HERZEGOVINA (currency: convertible mark, non-EU member, you need a valid passport or ID card to enter the country and also a green card if you travel by car)


KAKO NAČRTOVATI POTOVANJE / HOW TO PLAN A ROADTRIP

Vse se začne z željami, katere kraje/države si želite obiskati. Moja primarna želja oz. destinacija je bila Črna gora, saj sem tu preživela največji delež svojega potovanja. Vedela sem, da bo vožnja iz Slovenije do Črne gore naporna zaradi vročih poletih temperatur in zastojev, zato sem se odločila, da se na poti tja in tudi nazaj pot "preseka" in da si vmes ogledam še kakšne druge kraje. Zato sem se odločila, da se vmes vstavim v Dubrovniku, za nazaj pa v Mostarju. S svojo odločitvijo sem bila zelo zadovoljna. Ko imate oblikovane želje sledi najbolj optimalen načrt kako si razporediti dneve, kje prenočiti, kje se ustaviti, kaj si ogledati...  Za kar se da učinkovito načrtovanje priporočam, da si ustvarite svojo mapo (npr. summer roadtrip 2019) v aplikaciji Google maps (klik).

{english}
It all starts with a list of places/countries you want to visit. My desired destination was Montenegro since I spend most of my trip there. I knew that driving from Slovenia to Montenegro would be difficult because of the high summer temperatures and many congestions, so I decided to see some other places as well and get some rest. That is why I decided to stay in Dubrovnik on my way to Montenegro and stay in Mostar on my way home. I was very happy with my decision. The next step is to decide how many days are you going to stay at a certain city and how you want to spend your days there. For efficient planning, I recommend creating your own map (e.g. summer road trip 2019) in Google Maps (click).

NAJIN POTOVALNI NAČRT / OUR ROADTRIP PLAN

Najin potovalni načrt je izgledal nekako takole:
1.dan: prihod v zgodnjih jutranjih urah v Dubrovnik, ogled starega dela mesta, počitek ob morju
2.dan: izlet na otok Lokrum, sprehod po obzidju
3.dan: ogled trdnjave Lovrijenac, vožnja v Kotor in ogled starega dela mesta
4.dan: ogled mesteca Perast ter otočka Gospa od škrpjela
5.dan: vzpon na trdnjavo v Kotorju, počitek ob morju
6.dan: ogled nacionalnega parka Lovćen, vožnja v Budvo
7.dan: počitek ob morju, ogled starega dela mesta in ogled trdnjave
8.dan: izlet na Skadarsko jezero
9.dan: ogled Svetega Štefana, počitek ob morju
10.dan: vožnja v Mostar in ogled mesta
11.dan: jutranji sprehod po Mostarju in povratek domov

{english}
Our travel plan looked something like this: 
Day 1: Arrival in the early morning hours to Dubrovnik, sightseeing of the old part of the town, rest by the sea 
Day 2: A trip to Lokrum Island, a walk through the famous Dubrovnik walls 
Day 3: Tour of the Lovrijenac Fort, drive to Kotor and sightseeing of the old part of town 
Day 4: Tour of the town of Perast and the island of Our Lady of the Rocks 
Day 5: Walking to the fort in Kotor, rest by the sea 
Day 6: Visit Lovćen National Park, drive to Budva 
Day 7: Rest by the sea, sightseeing of the old part of the town 
Day 8: Tour to Lake Skadar 
Day 9: Drive to Sv. Štefan island, rest by the sea 
Day 10: Drive to Mostar and sightseeing of the old part of the town
Day 11: Morning walk around Mostar and return home


DAN 1-3: DUBROVNIK / DAY 1-3: DUBROVNIK

Obisk Dubrovnika vam močno odsvetujem v poletnih dneh. Jaz sem to morala izkusiti sama, ker nisem vedela, da bo takšna vročina. Vse tri dni v sredini avgusta je bila temperatura 40 stopinj na soncu. To je mučno za oglede, vendar drugače pač pri meni ni šlo. Tako da moj nasvet je, da si Dubrovnik ogledate spomladi ali pa v začetku junija oz. septembra ter se s tem izognete preveliki gneči in vrtoglavim temperaturam. Prav tako bi vam svetovala, da si za oglede vzamete vsaj cele tri dni, ker je za videti res veliko. Tukaj si poglejte Google nasvete za oglede v Dubrovniku. Na prenočitev vam svetujem, da rezervirate nekje malo izven centra, blizu plaže, saj boste tako lahko združili oboje - počitek in oglede. Dobra predela z dostopnimi cenami nastanitev sta Babin Kuk in Lapad. V Dubrovniku avta ne potrebujete, saj so cene parkirišč vrtoglave medtem ko so njihovi javni prevozi poceni in učinkoviti.

{english}
I strongly advise you to not visit Dubrovnik during the summer days. I had to experience it by myself because I didn't know there would be such heat. All three days in mid-August, the temperature was 40 degrees in the sun. So my advice is to see Dubrovnik in the spring or early summer or fall to avoid the crowds and high temperatures. I would also advise you to take at least three days for sightseeing because there are many sights. Check out Google tips for sightseeing in Dubrovnik here. I advise you to book a stay a bit little outside the centre and close to the beach, so you can combine both - rest and sightseeing. Good places with affordable accommodation are Babin Kuk and Lapad. You don't need a car in Dubrovnik, as parking rates are high, while their public transportation is cheap and efficient.


Dubrovnik walls - Bokar

Dubrovnik from harbour 

Dubrovnik walls 


DAN 3-6: KOTOR / DAY 3-6: KOTOR

Temperature so v Črni gori v sredini avgusta zelo prijetne in visoke, a nižje kot v Dubrovniku. Veliko lažje je zdržati in si ogledovati znamenitosti. Mene je Kotor več kot navdušil. Pustil je poseben pečat v mojem srcu in zagotovo si ga še želim enkrat videti. Mestece je majhno, najbolj zanimiv je stari del mesta, ki je obdan z obzidjem. Odsvetujem vam nočitev v centru Kotorja, ker je precej hrupno. Raje rezervirajte prenočitev nekje izven centra, ob obali, saj boste tako lahko združili oboje - počitek in oglede. Dobri predeli z dostopnimi cenami nastanitev so Prčanj, Dobrota, Perast, Muo. Za ogled mesta ne potrebujete avta, saj iz vseh teh naštetih mest vozi avtobus po zelo ugodni ceni. Če želite pa lahko tudi rentate avto in si ogledate celotno Boko Kotorsko in naciolane parke (Lovčen).

{english}
The temperatures in Montenegro in the middle of August are high but very pleasant and lower than in Dubrovnik. It is much easier to do sightseeing. Kotor totally impressed me. It left a special mark in my heart and I definitely want to see it again. The town is small, the most interesting is the old part of the city, which is surrounded by walls. I advise you to book a stay outside Kotor - because the city can be a bit noisy and close to the beach, so you can combine both - rest and sightseeing. Good areas with affordable accommodation are Prčanj, Dobrota, Perast, Muo. You do not need a car to get to the city, because the city bus is very affordable. If you want you can rent a car and see the whole Bay of Kotor and visit national parks (such as Lovćen).

Kotor walls

Kotor walls

View of the Bay of Kotor

DAN 6-9: BUDVA / DAY 6-9: BUDVA

Za tiste, ki ne marate gneče, klubov, preveč obleganih plaž in modernih mest vam Budvo odsvetujem. Meni ni žal, da sem se odločila, da ji del potovanja namenim, ker sem jo uporabila kot izhodišče za bližnje izlete. Prav tako pa sem po šestih dneh napornih ogledov potrebovala malce počitka. Cene prenočišč so v Budvi kar visoke, še posebej blizu znanih plaž, vendar vam vseeno svetujem, da si rezervirate hotel nekje blizu centra starega dela mesta in blizu plaže.

{english}
For those of you who don't like crowds, clubs, over-crowded beaches and modern cities, Budva is not for you. I'm not sorry that I decided to stay there a few days because I used this location as a starting point for other short trips. Also, after six days of sightseeing, I needed a little rest. Accommodations are quite expensive in Budva, especially near the famous beaches, but I still advise you to book a hotel somewhere near the centre of the old part of town and close to the beach.


Budva-Hawaii island

Budva old town

Sveti Štefan


DAN 9-10: MOSTAR / DAY 9-10: MOSTAR

Nekaj kar si bi moral vsakdo ogledati je vsekakor Mostar. Mestece, ki se ti vsidra v srce z dinamiko in posebno kulturo. Zanj je čisto dovolj en celoten dan, ker je stari del mesta zelo majhen. Prenočišča tukaj so zelo poceni, tako da si lahko potem na tržnicah privoščite kakšen spominek več :) 

{english}
The place everyone should visit is definitely Mostar. It is so unique, so pretty that is leaves a mark in your heart and makes you want to see it again. One whole day is enough for sightseeing because the old part of town is very small. Accommodations here are very cheap.


Mostar old bridge

View from Mostar old bridgeIf you want to see more of my summer road trip, check out my Instagram posts and stories which are saved under highlights named Dubrovnik, Montenegro and Mostar. 

Hvala za branje / Thank you for reading ☀