Nasveti za najboljši advent v Brnu

6 December 2019Lansko leto sem se že tretjo leto zapored za novo leto odpravila nekam na lepše, tokrat v Brno. Pred tem sem bila v Budimpešti ter v Bratislavi in oba mesta sta mi bila zelo všeč. Lanskega decembra  sva se s partnerjem odločila, da se zopet odpraviva v kakšno bližnje evropsko mesto, kjer imajo lep advent. Najprej nama je na misel padla čudovita Praga, vendar je bila takrat kar precejšnji zalogaj za najino denarnico. Cene nastanitev v Pragi so se gibale nad 100 eur na dan, pa še pot z avtom do tja je kar dolga (cca. 7 ur iz Velenja). Zato sva se čisto nenadno odločila, da se vseeno odpraviva na Češko, a v malo cenejše mesto - Brno. Do tistega trenutka za Brno nisem kaj veliko slišala. Noben travel freak ni govoril o tem mestu, zasledila sem ga le na popularnem češkem youtube kanalu "honest guide", ki ga zelo rada gledam, saj predstavi uporabne potovalne nasvete za različna češka mesteca. Zato sva izbrala Brno, ki naj bi bilo več kot pol cenejše od Prage. In res je bilo tako.

V tej objavi sem vam pripravila kratek potovalni vodič, ki ni le osrdotočen na advent, ampak vam bo dal uporabne nasvete kaj si ogledati, kje dobro jesti in kje prenočiti v Brnu. 

OSNOVNI PODATKI O ČEŠKI 


 • Glavno mesto: Praga
 • Valuta: Češka krona
 • Uradni jezik: češčina
 • Članica EU: Da
 • Vinjeta: Da, za avtocesto in hitro cesto (cena 10-dnevne vinjete: 12,50 eur)
 • Vstopni dokumenti: osebna izkaznica ali potni list
 • Dokumenti za vstop z avtom: prometno dovoljenje, zelena karta (proporočljivo)
 • Cene v trgovinah in restavracijah: nižje kot v Sloveniji
 • Trajanje adventa v letu 2019: 22.1.2019-5.1.2020 (odvisno od lokacije)


KAKO DO BRNA

Jaz sem najbolj sproščena kadar grem z avtom. Do Brna ni tako zelo daleč, okoli 5 uric vožnje. Večina te vožnje je po avtocesti, zato potrebujete avstrijsko in češko vinjeto. Priporočam vam, da češko vinjeto kupite že v Avstriji, ker je vinjeta pri nakupu čez mejo precej dražja. Cena 10 dnevne češke vinjete je 12,50 eur, midva sva jo kupila šele, ko sva prišla čez češko mejo in sva jo zato plačala več.

KJE PRENOČITI

Jaz se običajno vedno odločim za apartmaje, ker si s fantom rada vsaj en obrok na dan pripraviva sama. Na airbnb sem našla zelo majhno garsonjero (klik) v bližini centra mesta za top ceno: 34 eur/dan. To je bila najcenejša nastanitev v kateri sem kdaj bivala. In takšno ceno sploh ni bila slaba. Res je, da je apartma majhen, ampak ima udobno posteljo, super lokacijo, krasno dekoracijo, kopalnico, kuhinjo, naslonjač. Skratka vse kar potrebuješ za nekaj dnevno prijetno bivanje. Če vas zanima več o nastanitvi si preberite tukaj moj review.

KAKŠEN JE JAVNI PREVOZ PO MESTU?

Javni prevoz v Brnu je odličen! Je poceni in zanesljiv. Do centra mesta zelo pogosto vozita liniji 2 in 4, s katerima sva se vozila tudi midva, saj je bil najin apartma oddaljen iz samega centra približno 7 minut vožnje s tramvajem. Karto lahko kupite na rumenih avtomatih ob postajah, obvezno pa imejte s seboj drobiž. Več o javnem prevozu si preberite tukaj. Vsekakor pa priporočam, da uporabite Google maps, ki vam bo povedal katera linija vozi ob določeni uri. Vozovnice so veljavne za določeno število minut. Midva sva vedno vzela 15-minutno karto za 20kč (0,78 eur), ker se nisva nikoli vozila več kot 15 minut.  KJE DOBRO JESTI

V času adventa vsekakor na stojnicah, ker na glavnem trgu ponujajo število specialitet, kot so klobase, narezki, kuhano vino in še ostale dobrote. Za izbor restavracij vam priporočam, da vselej uporabljate Tripadvisor in poiščete dobre restavracije v vaši bližini. Midva vedno na takšen način izbirava restavracije in do zdaj še nisva bila v niti eni, ki bi bila slabo ocenjena. Če želite dobro jesti na toplem ali pa popiti kakšno kavico in se posladkati s sladico, potem priporočam naslednje restavracije:


 1. Forky's (klik) -> cenovno zelo ugodno, veganske jedi, v centru mesta
 2. Jakoby (klik) -> malo dražja hrana, zelo na nivoju in zelo okusno, v centru mesta
 3. Stopkova plzeňská pivnice (klik) -> pivnica z zelo okusno, cenovno ugodno hrano in velikimi porcijami, v centru mesta
 4. Pivovar Starobrno (klik) -> pivovarna s svojo restavracijo z nadpovprečno okusno in malo dražjo hrano, izven centra mesta
 5. Sorry (klik) -> luškana kavarna s slatnimi sladicami, izven centra mesta
 6. Podnik (klik) -> moderna kavarnica z odličnimi toplimi napitki, v centru mesta. V tej kavarni sem pila najboljši topel napitek v življenju, in sicer toplo mleko s sivko in kokosom. Še zdaj ga pogrešam. Kavarna je zelo lepo okrašena, prostorna in luškana, njihova ponudba pa je raznovrstna in zelo pestra.
 7. Fabrik Urban House (klik) -> majhen bistro kjer strežejo tople jedi in brunche ter zajtrke, izven centra mesta
 8. Trdelnik -> Na češkem morate obvezno poskusiti, trdelnik, sicer madžarsko pecivo, ki ga pogostokrat pečejo decembra na stojnicah. Je votlo in običajno posuto s sladorjem in cimetom. Jaz sem ga našla v bližini zgoraj omenjene kavarne Podnik, v uličici v centru mesta.

Fabrik Urban House Brno - brunch

Sorry - red velvet cake

Sorry - red velvet cake & punch 

Podnik - lavander milkStarobrno 

KAKŠEN JE ADVENT V BRNU

Advent v Brnu je majhen, a zelo lep, brez ogromne gneče, kot je to običajno za ostale advente po Evropi. Razprostira se na štirih trgih: vegetable market, dominican square, freedom square, moravian square. Vsi trgi so majhni, tako da si lahko advent z lahko ogledate v enem dnevu, saj so zelo blizu drug drugega. Najbolje je, da si na uradni spletni strani Brna (klik) in tukaj (klik) preberete še več o adventu. 


 1. Zelny trh (cabbage/vegetable market) -> trajanje adventa na tem trgu: 22.11-23.12.2019
 2. Dominikánské náměstí (Dominican square) -> trajanje adventa na tem trgu: 29.11-5.1.2010
 3. Náměstí Svobody (glavni trg - Liberty square) -> trajanje adventa na tem trgu: 29.11-5.1.2010
 4. Moravské náměstí (Moravian square) -> trajanje adventa na tem trgu: 22.11-23.12.2019


Advent na glavnem trgu - Náměstí Svobody

Drsališče in stojnice pred Moravská galerieAdvent na Moravské náměstí - panoramsko koloKAJ SI OGLEDATI V BRNU (POLEG ADVENTA)

Za ogled Brna si vzamite vsaj 2 polna dneva, ker čeprav je mesto majhno je ogromno za videt. Tukaj je moj kratek seznam must-see ogledov:

Špilberk je zelo lep grad, ki je po mojem mnenju vreden ogleda. Do njega sva se midva iz centra odpravila kar peš, ker je hoja zelo prijetna in sproščena, ob poti pa se da videti marsikatero lepo stavbo in kakšen luškan kotiček. Iz gradu je krasen pogled na mesto. Midva sva si ga ogledala le od zunaj, ker je precej velik in za ogled notranjosti nisva imela časa. Ob gradu je veliko klopic in kotičkov za počivanje, tam sva se tudi midva ustavila za kakšen trenutek in občudovala arhitekturo ter pogled na Brno.

Katedrala sv. Petra in Paula  je katedrala, navdihnjena s pridihom gotske arhitekture in baroka. 

Ogled vseh štirih najpomembnejših trgov. Še posebej zanimiv je Zelny trh, ki leži malo pod naklonom in je zelo prostoren. Na tem trgu imajo tudi tržnico, zato takšno ime (vegetable market), saj lahko tukaj kupite zelenjavo, sadje in ostale domače dobrote.

Sprehod po centru mesta. Tu boste videli številne ozke uličice, butike, trgovinice, kavarne, restavracije, zanimive stavbe, bogato arhitekturo in še marsikaj.

Starobrno je pivovarna, ki je ne smete izpustiti iz seznama, če ste ljubitelji dobre hrane in piva. Tu si lahko ogledate kako izdelujejo pivo in pojeste zelo okusno kosilo ali večerjo. Do pivnice boste iz centra mesta morali s tramvajem, saj je malo oddaljena iz samega centra mesta.

Grad Špilberk 

Pogled iz gradu na cerkev svetega Petra in Paula

Cerkev sv. Petra in Paula


Pogled iz graduČe želiš videti več o mojem izletu v Brno, potem te vabim k ogledu storyjev na mojem Instagram profilu pod highlighti z imenom Brno. 

Hvala za branje  ☀