Za vse ljubitelje domačih dobrot / Domače dobrote Metka

30 May 2021Vsi, ki me spremljate že nekaj časa, zagotovo veste, da zelo rada uživam v hrani. Zvečer si velikokrat pripravim narezek z domačimi dobrotami na leseni deskici v družbi svečk in ob kakšni zanimivi oddaji. 

Leta 2019 v mesecu maju sem bila povabljena na kulinarični dogodek The Slovenia restaurant awards, kjer sem na čudoviti lokaciji restavracije Evergreen na Smledniku spremljala podelitev nagrad najboljšim restavracijam v Sloveniji. Pred podelitvijo smo lahko gostje svoje brbončice razvajali z okušanjem različnih slovenskih dobrot na stojnicah. Tam sem prvič spoznala Metko, krasno gospo, ki je na dogodku predstavljala svojo znamko - domače dobrote Metka. Nikoli ne bom pozabila, ko sem zagledala na njihovi stojnici vrtnični žele. Obožujem čudoviti vonj vrtnic in zato me je ta pridelek takoj navdušil. 


Sedaj, 2 leti po dogodku sem izjemno srečna, da vam lahko v sodelovanju z znamko domače dobrote Metka predstavim njihove krasne izdelke. V preizkus za guštanje sem prejela 5 izdelkov iz njihove ponudbe, ki vam jih bom v tej objavi predstavila, to so: 

 • Rožni vrtnični žele
 • Marmelada jabolko-oreh
 • Namaz fige s poprom
 • Vinski žele iz trobentic
 • Marmelada češnja-vino

O BLAGOVNI ZNAMKI DOMAČE DOBROTE METKA

Je znamka, ki svoje sadne in zelenjavne domače dobrote prideluje v Vipavski dolini iz lokalno pridelanega sadja, zelenjave in zelišč. Vsi njihovi izdelki vključujejo le sestavine rastlinskega izvora in ne vsebujejo glutena in laktoze. Njihova ponudba je zelo pestra. V ponudbi imajo naslednje kategorije izdelkov:

 • sokove/nektarje
 • sirupe
 • marmelade
 • sirne pomake
 • vloženo zelenjavo
 • razne namaze
 • suho sadje
 • kompote
ROŽNI ŽELE - SIRNA POMAKA

To je ta slavni vrtnični žele o katerem sem pisala zgoraj. Gre za teksturo želeja, ki se uporablja kot sirna pomaka, torej v njo lahko pomakate sveže sire (brie), ali pa ga uporabite kot namaz za kruh. Okus je res tak pristen, po vrtnicah in zagotovo vas bo navdušil. Verjamem pa, da če ga boste postregli pri obiskih za večerjo bodo vsi ostali odprtih ust. V želeju je glavna sestavina vodni izvleček cvetov EKO vrtnic damaščank (63%).  Cena za 170g je 3,5 eur. Izdelek najdete na tej povezavi. 

MARMELADA JABOLKO - OREHI (JABOLČICA)

To je izdelek, ki me je od vseh najbolj navdušil. Lahko bi ga jedla kar na žlico! Tekstura je zanimiva, ker se vidijo veliki koščki orehov in jabolk. Nekako mi je bolj podobno kakšni čežani. Okus je božanski, pristen po jabolkah in orehih. Jedla sem ga na kruhu in palačinkah, lahko pa ga date kot nadev v jabolčno pito. Cena za 360g je 3,5 eur. Glavna sestavina so jabolka (82%). Izdelek najdete na tej povezavi
FIGE S POPROM - SIRNA POMAKA

Tudi ta izdelek se šteje v kategorijo sirnih pomak in je odličen za vse sirne navdušence. Najbolj paše k vrstam starejših sirov. Tekstura je gosta, vidijo se semena fige in okus je kar pikanten, okusi se črni poper. Cena za 170g je 2,8 eur. Glavna sestavina so fige. Izdelek najdete na tej povezavi

VINSKI ŽELE IZ TROBENTIC - SIRNA POMAKA

Ja, prav ste prebrali - iz trobentic! Nikoli nisem pomislila, da bi lahko jedla karkoli iz trobentic. Vinski žele ponudimo zraven sirov, najbolje kozjega ali ovčjega. Ta izdelek me je zelo presenetil, ker ima precejšen okus po belem vinu (sivi pinot), tako da je odličen za vse,  ljubitelje vina. Drugače pa vsebuje kot osnovo vodni izvleček trobentic 46%. Cena za 170g je 3,10 eur.  Izdelek najdete na tej povezavi


MARMELADA ČEŠNJA-VINO

Še nikoli nisem poskusila marmelade, ki bi imela okus po vinu in ta jo ima. Za razliko od vinskega želeja z belim vinom je tukaj prisotno lokalno rdečo vino (7%), ki se vsekakor okusi. Osnova so vipavske češnje (70%), ki jih jaz ne čutim toliko ker bolj izstopa vino. Enako kot vinski žele je tudi ta izdelek odličen za vse, ki ste ljubitelji vina. Cena za 210g je 2,8 eur.  Izdelek najdete na tej povezavi


Verjetno ste skozi branje ugotovili, da so izdelki Dobrote Metka res unikatni, inovativni in posebni. Jaz takšnih proizvodov še nisem zasledila nikjer. In res zelo cenim unikatnost pri izdelkih, ki znajo drugače biti zelo generični. 

Všeč mi je tudi, da so izdelki domači, lokalno pridelani v majnih količinah in izdelani iz sezonskega sadja in zelenjave. Proizvode Dobrote Metka lahko kupite na njihovi spletni strani ali pa v določenih trgovinicah po Sloveniji. Seznam prodajnih mest si oglejte tukaj.  


Hvala za branje :)
Ta objava je nastala v sodelovanju z Dobrote Metka, vendar je mnenje o izdelkih kot vedno podano iskreno