5 enostavnih načinov, kako najti okolju prijazno alternativo vašim običajnim izdelkom iz plastike

30 August 2021

Plastika, plastika, plastika. Vsepovsod jo vidimo, (skoraj) vsi jo uporabljamo in vsepovsod poslušamo o njeni problematiki. Dejstvo je, da plastika predstavlja ogromen problem za naš planet, pa čeprav se tega mnogi še ne zavedajo dobro. Dejstvo je tudi, da jo kljub zaskrbljujočim podatkom še vedno pretežno uporabljamo. Razlog je v tem, da se mnogim zdi, da je zelo težko najti razne dobre alternative plastičnim izdelkom, dejansko pa temu ni tako.

Če se problematike zavedamo in smo odločni, da bi naredili nekaj dobrega za naš planet in z majhnimi koraki naredili veliko razliko potem smo že na polovici poti. Druga polovica se skriva v tem, da se odpravimo "na lov" za alternativnimi izdelki brez plastike. Jaz sem prepričana, da vam bom na tem koraku precej olajšala iskanje, ker bi vam v tej blog objavi rada predstavila čudovito zero waste spletno trgovino - Zemljica


KAJ JE SPLETNA TRGOVINA ZEMLJICA IN KAJ PONUJA?


Že ime spletne trgovine nam pove, da ljudem, ki stojijo za to trgovinico ni vseeno za naš planet. Njihovo poslanstvo je ponuditi širok spekter izdelkov brez plastike, ki so več kot odlična alternativa plastiki. 

Zemljica ponuja izdelke, ki lahko pripomorejo k začetku življenja brez odpadkov. Spekter njihovih izdelkov omogoča spremembe v kuhinji, kopalnici, kozmetiki, na potovanju in tudi pri hišnih ljubljenčkih.


ZAKAJ JE PLASTIKA TAKŠEN PROBLEM?


Plastika je kot material za izdelavo izdelkov zelo cenovno ugodna, zato jo v proizvodnji uporablja večina podjetij (ki jim njihov zaslužek pomeni več kot dobrobit planeta). Plastika je poceni, to je res, ampak naredi ogromno škodo planetu. Težav je več. Prva je ta, da razgradnja plastike v naravi poteka zelo dolgo. Več desetletij ali celo stoletij traja, da razpade do velikosti mikroplastike. Druga težava je, da ljudje ne ločujejo odpadkov in le-te odvržejo v naravo, v morje. V morjih vsako leto pristane 8 milijonov ton plastike, približno 80 % tega izvira s kopnega. Plastika v morju ni normalna, ker pristane na/v živalih. Velik problem je tudi mikroplastika, to so drobni delci plastike, ki se nahajajo v naravnem okolju kot onesnažila. Mikroplastiko na našo veliko žalost - tudi uživamo. Vase jo dobimo preko izdelkov, ki so pakirani v plastičnih embalažah, pa tudi v zelenjavi, ribah, soli. Seveda tega ne moremo vedeti, lahko pa sami naredimo velik korak in prenehamo z uporabo plastičnih izdelkov. 


NA KAKŠNE NAČINE LAHKO ZAMENJAMO PLASTIČNE IZDELKE Z BOLJŠIMI, NE PLASTIČNIMI?


Na zelo enostavne načine lahko to naredimo. Ravno to sem želela s to objavo doseči - vam pokazati, da za zamenjavo izdelkov ne potrebujete veliko truda ali denarja. V nadaljevanju vam predstavljam 5 načinov kako lahko svoje običajne plastične izdelke  zamenjate z izdelki brez plastike. 


1) Recite adijo gobici za čiščenje posode

Namesto običajnih gobic za čiščenje posode za katere vemo, da je njihova hrbtna stran narejena iz plastike, naslednjič uporabite biorazgradljivo gobico za čiščenje površin. V paketu prejmete 2 gobici, navadno in valovito. Namenjeni sta čiščenju posode in ostalih površin. Gobici sta biorazgradljivi, kar pomeni da sta primerni za kompostiranje, saj sta izdelani iz rastlin in obnovljivih virov, kot so bombaž, žagovina in lan. Gobica je zelo vpojna, trpežna in namenjena večkratni uporabi. Za razliko od ostalih gobic, ti dve ne izločata mikroplastike skozi odtok. Cena za 2 gobici je 4,90 eur. Izdelek najdete tukaj
2) Recite adijo vnovičnem kupovanju čistil v plastični embalaži


S tem, ko vedno znova kupimo sredstvo za čiščenje površin, ki je pakirano v plastični embalaži ustvarimo nepotreben odpadek. Namesto tega naslednjič posežite po večnamenskem čistilu Ocean Saver, ki je pakirano v vodotopnih vrečkah. 

Za uporabo tega izdelka morate embalažo za čiščenje kupiti samo enkrat in jo lahko potem vedno znova uporabite, čistilo pa kupite po potrebi. V embalažo le dolijete vodo.  Čistilo pride prav povsod, od čiščenja kopalnic do razmaščevanja kuhinje. Je izjemno učinkovito, a hkrati z nevtralnim pH-jem nežno do površin. Cena ene vrečke je 2,10 eur. Izdelek najdete tukaj.
3) Recite adijo plastičnim vrečkam za sadje in zelenjavo v trgovinah

Namesto uporabe plastičnih trgovinskih vrečk za sadje in zelenjavo naslednjič v trgovino prinesite kar svoje, te naj bodo bombažne.  Pri Zemljici imajo več velikosti bio bombažnih mrežastih vrečk, jaz sem zase izbrala velikost M. Živila v teh vrečkah v hladilniku ostanejo dlje časa sveža in polnega okusa, kot v plastičnem pakiranju. Cena za vrečko velikosti M je 3,90 eur. Izdelek najdete tukaj4) Recite adijo platičnim slamicam za enkratno uporabo

Namesto plastičnih slamic lahko uporabite papirnate ali kovinske. Kovinsko slamico lahko pospravite v kakšen zavojček in shranite v torbico ter jo prinesete s sabo v kavarno. Zemljica ponuja set kovinskih slamic, v katerem prejmete 3 različne oblike slamic iz nerjavečega jekla (ravno, upognjeno ter široko za smoothie) ter zelo priročno krtačko za čiščenje. Cena za set je 7,90 eur. Izdelek najdete tukaj5) Recite adijo vnovičnem kupovanju vrečk v trgovinah


Naslednjič vzemite s sabo v trgovino svojo bombažno vrečko in po opravljenem nakupu vanjo shranite kupljene izdelke. Takšno vrečko lahko imate shranjeno v vaši torbici, saj vam ne vzame veliko prostora. 

Upam, da se boste tudi vi odločili, da z majhnimi koraki naredite veliko spremembo.Hvala za branje :) 
Ta objava je nastala v sodelovanju s spletno trgovino Zemljica, vendar je mnenje o izdelkih kot vedno podano iskreno